Blog: Big Brother is watching you!

Datum: 17 mei 2018

Perre Achterberg
Consultant

+31 6 5468 6254

+31 88 6070100

I agree

Ook Velde heeft dagelijks te maken met verschillende informatiestromen en privacygevoelige data van zowel opdrachtgevers als kandidaten. Naast het waarborgen van discretie én integriteit, waar Velde al ruim 25 jaar veel waarde aan hecht, bewaren we jouw gegevens achter slot en grendel en delen we deze nooit ongevraagd. Voor jouw veiligheid en om geen miljoenenboete te riskeren.

Tot zover onze inspanningen...


Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet....

Het feit dat jij als burger meer privacyrechten hebt, neemt niet weg dat je je eigen gegevens moet blijven beschermen. Want, ondanks een gedegen voorbereiding van het bedrijfsleven om aan de wetgeving te kunnen voldoen hebben nog steeds veel mensen geen idee wat er zoal over hen te vinden is omdat zij dit ooit openbaar gedeeld hebben.

Met de opkomst van de verschillende Social Media-kanalen ligt feitelijk alles op tafel, mits je dit beperkt tot je ‘echte’ vrienden. Een simpele zoektocht op Google levert al snel resultaat op (probeer het eens met je eigen naam). En ja, hoewel het bij wet verboden is tijdens een sollicitatieprocedure denkt je toekomstige werkgever, collega en/of klant daar wellicht heel anders over.


#tip

Mijn tip binnen dit grijs gekleurde gebied is om goed te beseffen wat je deelt, hoe je het deelt en vooral waarom je het deelt. Werk en privé horen normaliter gescheiden te zijn, maar jij bepaalt uiteindelijk zelf waar deze grens ligt. On- én offline. Iedereen heeft wel eens iets teveel gedronken, heel gek gedanst op de muziek van Queen of zich vergist in zijn eigen kunnen. Voordat je het weet ben je een internet sensatie, net als een Frans gezin in de Beekse Bergen.

Zoek en gij zult vinden

Moraal van het verhaal: als je goed zoekt vind je alles. Ventileer je mening daarom met enige nuance in een tweet. Verwijder iets te oude vakantiefoto’s en berichten waarin je ‘getagd’ bent. Scherm bepaalde gegevens bewust af. Voortaan gaat iedereen extra voorzichtig met jouw gegevens om. Dus waarom zou je dat zelf niet doen? Zorg voor een goede profielfoto, die in lijn ligt met wie je bent en schreeuw niet heel hard ‘minder’. Dat mag je vinden, maar zorg dat anderen het niet vinden!